Θέλω το στήθος μου πίσω
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνώρισε μεγάλες δόξες. Μετά το θηλασμό, όμως, η κατάσταση του στήθους σας δεν είναι πια η ίδια.
Αποκαθιστούμε με φυσικούς τρόπους την σφριγηλότατα των μαστών και την γυναικεία αυτοπεποίθηση!
Είναι τόσο σημαντική η λειτουργία του, ώστε αποτελεί ένα από τα πρώτα όργανα που σχηματίζονται στο σώμα μας. Από την τέταρτη κιόλας εβδομάδα της ζωής του εμβρύου, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη του μαζικού αδένα. Από εκείνες τις μέρες και για όλη μας της ζωή, το στήθος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση της γυναικείας μας ταυτότητας όσο και στις αναπαραγωγικές λειτουργίες του φύλου μας. Ωστόσο, αυτές ακριβώς είναι που το ταλαιπωρούν. Μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό -διαδικασίες που διαρκούν αρκετούς μήνες- το στήθος χαλαρώνει, μικραίνει και πέφτει. «Αν και ο μαζικός αδένας δεν αλλάζει μέγεθος στη διάρκεια της ζωής μας, οι υπόλοιποι ιστοί που συναποτελούν το στήθος διαφοροποιούνται μετά την τεκνοποίηση
Πώς επηρεάζει ο θηλασμός την ομορφιά;
Ο θηλασμός εξασφαλίζει την καλύτερη διατροφή που μπορούμε να προσφέρουμε στο μωρό μας τους πρώτους μήνες της ζωής του, αλλά και μια σημαντική συναισθηματική εμπειρία, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι ίσως αποτελεί κι ένα μέσο προφύλαξης από διάφορες ασθένειες που απειλούν την υγεία του μαστού. Τι ισχύει, όμως, για την ομορφιά του; Ο γυναικολόγοςμάς εξηγεί πως «ο θηλασμός καταπονεί το δέρμα του στήθους. Το φούσκωμα και το ξεφούσκωμα που συμβαίνει κάθε λίγες ώρες έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του δικτύου των ελαστικών ινών που συγκρατεί το δέρμα. Μια γυναίκα που γέννησε αλλά δεν θήλασε, βλέπει λιγότερες αλλαγές στην εμφάνιση του στήθους της σε σύγκριση με μια άλλη που θήλασε. Μάλιστα, ο χρόνος κατά τον οποίο θηλάζει είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις αλλαγές που θα δει. Αν θηλάσει επί δύο ή τρεις μήνες, η χαλάρωση αγγίζει το 10% της αρχικής εικόνας, Αν θηλάσει επί έξι μήνες, τότε το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%. Όσο περισσότερο καιρό θηλάσει, τόσο πιο πολύ θα χαλαρώσει το στήθος. Επειδή όμως η αξία του θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητη από πολλές απόψεις, πάντα συμβουλεύουμε τις γυναίκες να το κάνουν. Μπορούν, ωστόσο, να δείξουν λίγη προσοχή στο τακτικό ξεφούσκωμα του στήθους. Αν θέλουν να προλάβουν τη χαλάρωση, πρέπει να βγάζουν το γάλα από το στήθος κάθε τρεις ώρες, ακόμη κι αν δεν είναι η ώρα που ταΐζουν το μωρό. Έτσι, δεν αφήνουν το μαστό να διογκωθεί υπερβολικά και εμποδίζουν το δέρμα από το να ξεχειλώσει».
Μικρά καθημερινά μυστικά εφόσον ολοκληρώσουμε κύηση και θηλασμό για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την χαλάρωση και την ατροφία.
Confidence Up cream gel- frezyderm
Ξεκινάμε εφαρμόζοντας μία απαλή κρέμα – gel 2 φορές την ημέρα,για την ανόρθωση, τη σύσφιξη και την αύξηση όγκου του στήθους. Προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη ενώ ταυτόχρονα συσφίγγει την επιδερμίδα. Η μοναδική σύνθεσή της τονώνει και ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα με αποτέλεσμα ένα σφριγηλό και ελαστικό στήθος. Παράλληλα, ενισχύει την φυσική ανάπτυξη των λιποκυττάρων «γεμίζοντας» το στήθος και προσφέροντας βελτίωση του όγκου και γενικά της εμφάνισής του.
Μυϊκή ενδυνάμωση
Μετά τον τοκετό: Κάτω από το μαστό βρίσκεται ο μείζων θωρακικός μυς. Αν και ο μυς αυτός δεν αρκεί για να προσδώσει στο στήθος σφρίγος και όγκο, η εκγύμνασή του μπορεί να βοηθήσει στη συνολική εικόνα. Ο γυναικολόγος Αλέξανδρος Αρμενιάκος εξηγεί πως «οι ασκήσεις που γυμνάζουν το μείζονα θωρακικό μυ είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσουμε καλή στήριξη στο μαστό». Η κλασική προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως τα πους απς, οι ραχιαίοι και οι εκτάσεις με βαράκια, θεωρείται πολύ αποτελεσματική.
Μασάζ στο ντους: Μια μικρή ιεροτελεστία στο καθημερινό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει την εικόνα του στήθους. Το ντους με κρύο νερό στο στήθος για λίγα λεπτά (όσο το αντέχει κανείς) προκαλεί υπεραιμία, αυξάνει τη ροή του αίματος κι έτσι τροφοδοτεί το δέρμα με τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που μεταφέρει το αίμα. Προσοχή: Για να κάνει κανείς μια τέτοια τολμηρή κίνηση θα πρέπει να έχει σταματήσει να θηλάζει. Το κρύο νερό ενδέχεται να μπλοκάρει τη γαλακτοφορία και να δημιουργήσει επιπλοκές.
Η σημασία της στάσης του σώματος: Για να μην καταπονούμε το δέρμα στο στήθος, πρέπει να στεκόμαστε με την πλάτη ίσια, τους ώμους ανοιγμένους και ελαφρά γερμένους προς τα πίσω και το κεφάλι να κοιτάει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Δεν είμαστε μπαλαρίνες, αλλά για το καλό του στήθους μας μπορούμε μερικές φορές να προσπαθούμε.
·Προσοχή και στη στάση του ύπνου: Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε μπρούμυτα, γιατί έτσι καταπιέζουμε το στήθος και «τσαλακώνουμε» το δέρμα, ενισχύουμε δηλαδή τις πιθανότητες χαλάρωσης και πτώσης.