Φτιάχνουμε μία ζουμερή κοτόπιτα
Κοτόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης
Για το φύλλο ζύμης
* 400γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (κατά το ζύμωμα μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ανάλογα και με τη μάρκα αλευριού που χρησιμοποιείτε)
* 200 ml νερό
* 2κ.σ. ελαιόλαδο
* 1.κ.γ. ξύδι
* Αλάτι
Για τη γέμιση
* Περίπου 800 γραμμάρια κοτόπουλο φιλέτο
* 1 μέτριο πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
* 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
* 1 αυγό
* 2 κρέμες γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
* 4-5 μανιταράκια (προαιρετικό) κομμένα σε κομμάτια
* Αλάτι
* Πιπέρι
* Μοσχοκάρυδο
* Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμιγνύοντας πρώτα τα υγρά μεταξύ τους και ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέσα σ' αυτά.
* Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε 2 μπάλες.
* Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
* Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο και τα μανιτάρια. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο φιλέτο προσθέτοντας μέσα στο νερό 1 φύλλο δάφνης και λίγο ζωμό κότας ή λαχανικών. Μόλις βράσει το κοτόπουλο, το κόβουμε προσεχτικά σε μικρά κομμάτια-λωρίδες με το χέρι. Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι με τα τσιγαρισμένα λαχανικά. Έχοντας το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε και 2κ.σ. από το ζωμό στο οποίο βράσαμε το κοτόπουλο και το γάλα.
* Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κανέλα. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ακολούθως σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει αρκετά για να ρίξουμε και να ανακατέψουμε μέσα ένα κτυπημένο αυγό.
* Ανοίγουμε δύο φύλλα. Αλείβουμε το ταψί που θα ψήσουμε μέσα την πίτα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Τοποθετούμε το ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού μας. Ακολούθως ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω την καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
* Χαράζουμε με μαχαίρι την πίτα στα κομμάτια που θα κοπεί αργότερα. Αλείβουμε το πάνω φύλλο με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Ψήνουμε στους 180οC για περίπου 35' μέχρι να ροδοκοκκινήσει.